Soki bezpośrednio wyciskane z owoców i warzyw są najzdrowsze. Zawierają najwięcej witamin i minerałów. Możemy otrzymać taki sok używając sokowirówki lub wyciskarki. Czym się różnią te urządzenia? Lepsza jest sokowirówka czy wyciskarka? Podpowiadamy!
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie “Do czego ma służyć urządzenie?”.
Jeżeli chcesz robić soki głównie z jabłek, gruszek, marchwi czy pomarańczy sprawdzi się zarówno sokowirówka jak i wyciskarka. Natomiast kiedy chcesz przygotowywać sok z drobnych owoców takich jak maliny, borówki, granat – zainwestuj w wyciskarkę wolnoobrotową. Wyciskarka sprawdzi się też lepiej w przypadku soków zielonych. Bez problemu przygotujesz przy jej pomocy sok z warzyw liściastych, np. z kapusty, jarmużu czy mięty. Wyciskarka sprawdzi się też w przypadku twardych owoców i warzyw. Jeżeli chcesz przygotować sok z buraków czy imbiru będzie ona dobrym wyborem. Wyciskarka daje zdecydowanie więcej możliwości w wyborze owoców i warzyw użytych do przyrządzenia soku. Jednak sok przygotowany w ten sposób nie będzie klarowny. Zawiera on bowiem miąższ i jest gęstszy od zwykłego napoju. Dzięki temu jednak zawiera też dużo błonnika i jest bardziej “syty”. Możesz również przyrządzić mus lub sorbet, w zależności od modelu. Warto również zaznaczyć, że wyciskarka umożliwi ci przygotowanie mleka roślinnego. Możesz do niej wrzucić migdały, orzechy czy soję i przygotować mleko dla alergika.
Sokowirówka czy wyciskarka
Sok uzyskany przy pomocy sokowirówki będzie bardziej klarowny, pozbawiony miąższu. Jednak nie przyrządzisz w niej soku z liściastych warzyw czy owoców takich jak banan. Ponadto sokowirówka podczas pracy wytwarza temperaturę, przez którą tracimy część składników odżywczych. Dodatkowo szybkie obroty urządzenia sprawiają, że sok jest “napowietrzony”. To z kolei powoduje szybkie utlenianie się witamin. Należy więc wypić taki sok tuż po przyrządzeniu. Przygotowanie musu czy sorbetu również nie powiedzie się w sokowirówce.
Niezależnie czy w twojej kuchni zagości sokowirówka czy wyciskarka zwróć uwagę na wielkość otworu wlotowego. Im większy, tym łatwiejsze i szybsze przygotowanie soku. Jeśli otwór jest mały musisz kroić owoce i warzywa na części. Duży otwór umożliwiający wrzucanie ich w całości.
Ceny wyciskarek mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Są też tańsze modele, jednak trzeba zwrócić uwagę na jakość elementów, z których są wykonane. Jeżeli chcesz już dziś cieszyć się wybranym urządzeniem możesz wziąć pożyczkę lub kredyt. Nie będziesz musiał czekać aż odłożysz wymaganą kwotę. Już dziś podaruj sobie łyk zdrowia!